Svěží a lehké saláty jsou oblíbeným jídlem všech, kteří se chtějí stravovat zdravě a střídmě. V letních měsících však chuť čerstvého salátu určitě ocení i osoby, které saláty po zbytek roku příliš nevyhledávají. Došly Vám už nápady na to, jak si oživit svůj zeleninový salát a nevíte co do něj přidat, aby získal lepší chuť? Pak musíte určitě zkusit připravit jeden z vynikajících salátů z dýně Hokaido, které jsou nejen velmi chutné, ale také zdravé!
Salát z dýně Hokaido
- půlka dýně Hokaido
- půl pytlíku rukoly
- kozí sýr nebo půlka balení tofu
- hrst sušených brusinek
- olivový olej
- lžíce tymiánu
- sůl a pepř, chilli
Prvním krokem k přípravě salátu je oloupat si menší dýni Hokaido a zbavit ji vnitřních semínek. Dužinu dýně si rozkrájejte na menší kostičky, které osolte, opepřete a posypte tymiánem a chilli podle vlastní chuti. Mezitím si dejte předehřát troubu na 200°C. Ochucené dýňové kostičky podlijte olivovým olejem a dejte je péct v zapékací misce asi na 30 minut. Poté vyzkoušejte, zdali jsou dýňové kostičky již dostatečně měkké. Pokud je vše v pořádku, přidejte k dýni nakrájený kozí sýr, sušené brusinky a vše pečte další tři minuty, aby se vše prohřálo a chutě se krásně spojily. Po vytažení z trouby pak smíchejte salát s rukolou a můžete ho začít podávat.
Salát ze syrové dýně Hokaido
- 1 střední dýně Hokaido
- 2 lžíce bílého vinného octu
- 1 bílá cibule
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce dýňového oleje
- špetka soli a pepře
Začněte tím, že si dýni oloupete, rozpůlíte a zbavíte se všech vnitřních semínek. Poté nakrájejte dužinu a kostičky dýně rozložte na velký plech. Mezitím si svařte ocet s vodou, solí a pepřem. Horký nálev pak nalijte na dýňové kostičky a nechte nálev asi dvě hodiny pracovat. Poté dýňové kousky obraťte. Dýni i se zbytkem nálevu vlijte do misky, promíchejte s nastrouhanou cibulí a smíchejte vše s olivovým a dýňovým olejem. Velmi chutné je také salát před podáváním posypat drobně nasekanou petrželovou natí. Salát nechte vychladit nebo odpočívat v běžné pokojové teplotě. Způsob podávání a chlazení je samozřejmě individuální.