Vypěstovali jste si na zahrádce vlastní dýni Hokaido a teď jen marně přemýšlíte nad tím, jaké pro ni najít kulinářské využití? Co takhle ochutnat ze všeho trošku! Dýni Hokaido totiž můžete upravit jako přílohu nebo salát a vychutnat si ji i během normálních jídel a vylepšit tak tímto zdravým pokrmem svá klasická jídla. Dýně Hokaido lze upravovat na nejrůznější způsoby a jednotlivé recepty si můžete samozřejmě doladit podle vlastních chutí. Zde je pár tipů, jak dýni Hokaido použít jako chutnou a zajímavou přílohu.

 

Kaše z dýně Hokaido

Dýni Hokaido si umyjte, nakrájejte a vložte do mírně osolené a okmínované vody. Můžete k ní samozřejmě přidat i jinou kořenovou zeleninu, my například doporučujeme sušenou. Vodu přiveďte k varu a dýni nechte pod pokličkou vařit přibližně 15 minut. Uvařené kousíčky dýně pak rozmixujte společně s troškou vody, ve které jste dýni vařili. Po rozmixování můžete kaši ihned servírovat.

 

Zelí z dýně Hokaido

Zelí z dýně Hokaido je vhodné jako příloha k masu, ale dá se jíst i jako hlavní jídlo. Abyste si toto chutné zelí připravili, nakrájejte si 2 větší cibule na kostičky, a ty pak orestujte. Menší dýni Hokaido si spolu s přibližně 250g sladkého zelí nakrájejte a přidejte k této směsi i nakrájenou cibuli. Vše osolte, zalijte vodou, přidejte drcený kmín a vařte směs až do měkka. Výsledné zelí můžete zahustit kukuřičným škrobem nebo jíškou. Nakonec přidejte sojovou omáčku a podle chuti i nastrouhaný zázvor.

 

Pečená dýně Hokaido

Výbornou, zdravou a navíc dietní přílohou může být také pečená dýně Hokaido. Výsledek chutná podobně jako například pečené kaštany. Dýni umyjte, vydlabejte dužinu a poté dýni nakrájejte podélně na tenké měsíčky. Tyto kousky dýně pak rozložte na plech, osolte a posypte provensálským kořením. Nakonec pak pokapejte dýni Hokaido olejem a pečte v troubě při střední teplotě přibližně 20 minut.

 

Pyré z dýně a brambor

Na pyré budete potřebovat asi 500g dýně Hokaido, 500g brambor, 200ml mléka, 1 lžíci másla, šťávu z čerstvého zázvoru nebo lžičku sušeného zázvoru a špetku soli. Oloupejte si brambory a nakrájejte je na menší kousky, které poté dejte vařit do osolené vody. Asi po pěti minutách vaření přidejte k bramborám i kousky dýně a vše vařte do měkka. Poté přidejte máslo, horké mléko a zázvor a vše vyšlehejte do jemného pyré.

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hlasovalo: 0


Líbí se vám to? Sdílejte tento příspěvek se svými přáteli!