Máte chuť ochutnat novou polévku a zpestřit si tak svůj každodenní jídelníček? Jestliže se chcete stravovat zdravě a každým přijatým jídlem dopřát svému tělu také vitamíny a potřebné látky, rozhodně musíte ochutnat polévku z dýně Hokaido. Protože je receptů na to, jak chutně zpracovat tento typ dýně v dnešní době již nespočet, připravili jsme si pro Vás dva, které patří v českých domácnostech mezi zcela nejoblíbenější. Stačí si tedy už jen vybrat.
Dýňová polévka
- 1 dýně Hokaido
- olivový olej
- bazalka
- citrónová šťáva
- sůl a kari
- lžíce kysané smetany
Množství ingrediencí záleží u tohoto receptu zcela na Vaší vlastní chuti. Na olivovém oleji osmažíte kostky nakrájené dýně Hokaido, které pak ochutíte kari kořením, podlijete vodou a postupně dusíte až do měkka. Dýni Hokaido rozmixujete, přidáte k ní čerstvou bazalku a citrónovou šťávu, podlijete vše zakysanou smetanou a poté směs osolíte. Polévka z dýně Hokaido může mít samozřejmě mnoho různých úprav a podob.
Dýňová polévka s rajčaty
- 1 dýně Hokaido
- 2-4 stroužky česneku
- 2-4 stroužky čerstvého zázvoru
- 6 loupaných rajčat
- 1 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- 3 mrkve
- půlka čerstvého celeru, bylinky, sůl, pepř, kari
Před začátkem vaření dýni rozpulte a lžičkou z ní pečlivě vydlabejte semínka. Dužinu nakrájejte na kostičky. Na olivovém oleji mezitím zpěňte cibuli, ke které přisypete kari, nastrouhaný zázvor a rozdrcený česnek. Zeleninu nakrájejte na kostičky a po několika minutách k nim přidejte i dýni. Poté ke směsi přilijete vývar a vše budete vařit na mírném ohni přibližně půl hodiny. Polévku okořeňte dle vlastní chuti. Můžete do ní přidat i jemně nasekané bylinky.