Dýně Hokaido se stává v českých domácnostech rok od roku oblíbenější a vyhledávanější surovinou. Kromě vyřezávání dýně v období Halloweenu a používání dýně jako podzimní dekorace se jedná také o neskutečně zdravou zeleninu, která má na lidské tělo velmi příznivé účinky. Právě proto není divu, že existuje nespočet nejrůznějších kulinářských receptů, jak si na dýni Hokaido pochutnat. Dýně však nemusí být servírovaná pouze jako koláč nebo zdravá příloha, jde z ní totiž vyrobit i máslo! Jak si dýňové máslo doma připravit a co všechno je k tomu vlastně potřeba?
Na přípravu dýňového másla budete potřebovat:
- 1kg dýně Hokaido
- 125g hnědého cukru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- ¾ lžičky mleté skořice
- ¾ lžičky muškátového oříšku
- 1 lžičku zázvorového kořene
Vyrobit si vlastní dýňové máslo není nijak přehnaně složité, celý proces je však trochu časově náročný. Základem receptu je samozřejmě dýně Hokaido, kterou musíte nejdřív oloupat a vyndat z ní všechna vnitřní semínka. Poté dýni nakrájíte a pečlivě rozložíte do zapékací misky nebo na plech. Poté dýni přikrytou alobalem vložíte do předem vyhřáté trouby na 175°. Takto dýni pečte asi 45 minut, aby dostatečně změkla. Až dýně změkne, rozmixujte z ní pyré, které pak nalijte do hrnce a vařte dalších přibližně 25 minut. Až Vám z dýně vznikne kašovitá hmota, přidejte k ní všechny ostatní suroviny. Vařič vypněte teprve, když se v dýni rozpustí všechen přidaný cukr. Nyní stačí pouze vzniklou hmotou naplnit skleničky, které běžně používáte na zavařeniny nebo pečený čaj. Dýňové máslo lze jíst například místo džemu nebo marmelády.