Chcete překvapit svou rodinu zcela novým receptem, který ještě jejich mlsné jazýčky zaručeně neochutnaly? Pak musíte rozhodně vyzkoušet vynikající koláč z dýně Hokaido. Protože je tato surovina v posledních letech v českých kuchyních natolik oblíbená a vyhledávaná, nabízíme Vám hned dva různé recepty, na dýňové koláče, které si rozhodně zamilujete!
Koláč z dýně Hokaido
- 2 šálky nastrouhané dýně Hokaido
- 3 šálky hladké mouky
- 1 šálek tekutého medu
- 1 šálek oleje
- 1 šálek namočených rozinek
- 1 šálek vlašských ořechů
- 1 prášek do pečiva
- 1 vrchovatá lžíce skořice
- 4 vejce
- 1 lžička cukru
- 1 dcl rumu, šťáva z půlky citrónu, máslo a strouhanka nebo mouka na vysypání plechu
Oba šálky nastrouhané dýně Hokaido poduste společně s cukrem a citronovou šťávou a poté je nechte vychladnout. Mezitím ušlehejte olej, vejce a med a k hladké hmotě přidejte postupně i ostatní suroviny, které pak společně promícháte. Tuto nově vzniklou směs vylijete na vymazaný a vysypaný plech a poté koláč budete péct 15 minut při vyšší teplotě, kterou následně snížíte přibližně na 160°. Dýňový koláč se peče přibližně jednu hodinu.
Dýňový koláč se skořicovou šlehačkou
- 1 dýně Hokaido
- 180g hladké mouky
- 160g cukru krupice
- 100g kysané smetany
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 vejce
- sůl, muškátový oříšek, skořice, sušený zázvor
Krém: 250ml smetany ke šlehání, mletá skořice a skořicový cukr na zdobení
Před pečením troubu zapněte na 180°. Dužinu dýně nakrájejte na kostičky, které pak vyložte na plech pokrytý pečícím papírem. Kostičky pečte asi 20 minut doměkka. Upečené kostky nechte vychladnout a poté je rozmačkejte vidličkou. Mouku, prášek do pečiva, sůl a koření smíchejte dohromady. Troubu nyní přepněte na 175°. Vyšlehejte celá vejce do pěny a do nich zašlehejte cukr, rozmačkanou dýni a směs mouky spolu se zakysanou smetanou. Těsto pak nalijte do vysypané koláčové formy a pečte 30 nebo 35 minut. Korpus nechte po dopečení vychladnout a poté po něm rovnoměrně rozetřete vyšlehanou šlehačku s vmíchanou skořicí. Hotový koláč pak ozdobte skořicovým cukrem nebo třeba maličkými kousky nasekané pečené dýně.