Dýně Hokaido je známá pro svou sladkou a jemnou chuť, která se v kulinářství využívá především pro přípravu koláčů, marmelád nebo bábovek. To však neznamená, že ji nemůžete použít a správně ochutit také pro slaná jídla! Hokaido může být skvělou přílohou k pokrmům a hlavním jídlům, ale můžete z ní vyrobit i velmi chutnou hořčici, se kterou teprve dodáte svému jídlu ten pravý šmrnc.
K výrobě dýňové hořčice budete potřebovat:
- 1kg dýňové dužiny
- 200g plnotučné hořčice
- půl lžičky mleté sladké papriky
- ¼ lžičky mletého pepře
- 2 bobkové listy
- 120g cukru
- 2 lžičky soli
- 1dl oleje
- ¼kg cibule
Dýni Hokaido oloupejte a dužinu bez semínek pečlivě nakrájejte na malé kostičky, které poté na jemno rozmixujete. Toto pyré pak osolíte a počkáte, než se z něj uvolní voda. Mezitím využijte svůj čas a na pánvi jemně orestujte třetinu oloupané a nadrobno nakrájené cibule. Až cibule zezlátne, odstavte pánev z vařiče a posypte cibuli mletou sladkou paprikou. Z dýně odlijte část vody, kterou pustila a do zbytku vmíchejte pepř a bobkové listy. Poté dejte dýni dusit. Asi po 30 minutách do směsi přidejte cukr, ocet, plnotučnou hořčici a syrovou i osmaženou cibuli. Nyní vzniklou směs vařte tak dlouho, dokud nezíská hustější konzistenci. Dýňovou hořčici sterilizujte asi 30 nebo 40 minut a skladujte ji v zavařovacích nebo přesnídávkových skleničkách.